27. nedelja med letom - A

Mt 21,33-43 - Poglej - preberi - razmisli - živi

    V jesenskem času, času trgatve nas Bog že tretjo nedeljo zapored nagovarja s prispodobo vinograda. Na zadnjo nedeljo v septembru nas je opozorili na velikodušnost, radodarnost Boga, ko vsem ponuja največ, vsem ponuja večno, poveličano življenje. Preteklo nedeljo nam je spregovorili o božji potrpežljivosti in njegovem spoštovanju človekove svobodne volje.
    Tudi danes nas Bog nagovarja s prispodobo vinograda in najemnikov. V prvem današnjem berilu smo slišali besede preroka Izaije: »Moj ljubi je imel vinograd na rodovitnem griču. Prekôpal ga je, ga otrebil in zasádil z žlahtno trto. Sredi njega je sezidal stolp in v njem izdólbel tudi stiskalnico. Upal je, da bo dajal grozdje, pa je dal viníčje.«
    Ko prerok govori o vinogradu govori o Izraelskem narodu. Ko nam govori danes, govori o nas samih. »Moj ljubi« kakor prerok imenuje Boga vse nas z ljubeznijo spremlja, obdarja. Božja beseda današnje nedelje nam govori, kako nepojmljivo nas Bog ljubi in se zavzema za vsakega človeka, skrbi za nas, … Na človeško hudobijo pa odgovarja z ljubeznijo in usmiljenjem. Tvega celo svojega edinega Sina.
    Vse premalo pomislimo kaj vse smo prejeli od Boga. Prav je da se ozremo na naše življenje in pomislimo na darove, ki nam jih je podaril in nam jih še naprej podarja.
    Podaril nam je življenje, obdaril nas je z ljubeznijo naši staršev. Pri svetem krstu je »zasadil žlahtno trto«, dar večnega življenja. Vprašajmo se koliko dobrih ljudi nam je poslal na pot našega življenja, da nas je po njih »otrebil«, obrezoval trto našega življenja. Ob njih smo rastli, se bogatili. Hvaležni moramo biti za te ljudi. Možje morate biti hvaležni za svoje žene, žene za može, otroci za starše, starši za otroke, prijatelji za prijatelje,…
    Kajti če vseh teh ljudi, ki so nas in nas še naprej spremljajo z ljubeznijo, nebi bilo, kaj bi se dogajalo z nami? Verjetno podobno kot se dogaja z neobrezano trto… Pred leti sem v Slovenskih gorica opazoval trto ob zapuščeni hiši, ki ni bila že leta obrezana, ta trta je podivjala v svoji rasti, povzpela se je na drevo, prerasla hišo, pod njo niti trava ni več rasla, na njej ni bilo grozdja.
Vseh božjih darov, vseh svojih bližnjih se moramo veseliti in za vse moramo biti Bogu neizmerno hvaležni.
    Kakor smo slišali v prvem berilu je bil Bog žalosten, razočaran, celo malo jezen, kljub njegovemu trudu, kljub njegovi ljubezni Izraelci niso živeli kot je želel Bog, ON pa je želel, da bi bili srečni.
    KAJ PA MI? KOLIKA JE NAŠA HVALEŽNOST IN SKRB ZA DAROVE, KI SMO JIH PREJELI IN JIH ŠE PREJEMAMO OD BOGA?
    
Božja beseda današnje nedelja nas spodbuja in vabi k hvaležnosti in odgovornosti.
      Današnji evangelij govori o najemniki, ki jim je gospodar zaupal vinograd. Kako so skrbeli za vinograd? Hoteli so se ga polastiti, v drži pohlepa, napuha, sebičnosti so izgubili najemništvo in obrodili le viničje in kislo grozdje.
      Jezus nam danes po božji besedi govori, da mi nismo lastniki božjih darov, ampak najemniki. S tem ko nas obdarja s svojimi darovi ima zaupanje v nas, da bomo obrodili dobre sadove, sadove dobrote, ljubezni, zvestobo,… Morda ste opazili, da Gospodar v današnji priliki, potem ko dá vinograd v najem, odpotuje. To, da se umakne, je znamenje, kako vinogradnikom zaupa. Bog nam noče biti stalno za petami. Veliko svobodo nam daje. Upa in pričakuje pa, da je ne bomo zlorabljali v svojo lastno škodo.
    Vsi se lahko vprašamo kaj bomo storili s življenjem tem čudoviti božjim darom, kaj z darova s katerimi nas Bog obdarja, kaj z zaupanjem, ki ga ima do nas?
    
Ali bomo kot Izraelci v ošabnosti, napuhu, samovšečnosti, sebičnosti zavrgli darove, ki nam jih je Bog podaril, tudi najčudovitejši, najdragocenejši dar, ki nam ga Bog daje dar večnega življenja, ki nam ga podarja po svojem edinorojenem Sinu Jezus. Evangelist Matej piše, ko je »poslal k njim svojega sina so ga (vinogradniki) zgrabili, vrgli iz vinograda in ubili«. Bog izroča samega sebe v naše roke. Bomo sprejeli njegovo prijateljstvo, ljubezen ali pa ga kot vinogradniki zavrgli in zapravili božje darove in obrodili »viničje«, kislo grozdje.
    Apostol Pavel nas v 2. berilu spodbuja naj obrodimo bogate sadove, sladko grozdje, govori nam: »Bratje in sestre … ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu. Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih.«
    
Naj nas v hvaležnosti do Boga in k odgovornosti za prejete darove podpira priprošnja Rožnovenske matere božje.

Župnije Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna

Župnije Ravne na Koroškem,
ŽupnijaKotlje
Župnija Strojna
Stara ulica 14
2390 Ravne na Koroškem
tel.  02 620 26 70
Za informacije glede spletne strani nas kontaktirajte na zu.ravne@rkc.si

Kontakt

Tel.: 02 620 26 70
E-mail: zu.ravne@rkc.si
Ravne ne Koroškem - TRR: 0247 0025 3755 810
Kotlje - TRR: 0247 0008 9427 528
Strojna - TRR: 0247 0025 3956 697

V nujnih primerih pokličite na mobilni telefon!

  • Edvard Vajda, župnik,
    GSM: 041 388 268

Župnijska pisarna na Ravnah

odprta:

  • v ponedeljek in torek od 9.00 do 11.00
  • vsak dan po sv. maši

/sv. maše so ob 19.00, v sredo ob 7.30; v mesecu maju ob 18.30; v zimskem času ob 18.00/

Župnija Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna © 2020 | Spletna agencija Si-TEAM