Ravne na Koroškem

Napovednik

Dogodki - Ravne na Koroškem

30 let Župnjske Karitas Ravne

Župnijska Karitas RAVNE NA KOROŠKEM je slavila 30-letnico delovanja

Garelija slik - klikni

            »Kmalu po osamosvojitvi Slovenije smo tudi v ravenski župniji začutili potrebo, da si odgovorimo na Jezusovo novo zapoved: »Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!« (Jn 13,34). Majhna skupina župljanov je prestopila meje svojih družin in župnije. Začela se je avantura ljubezni, avantura Župnijske Karitas Ravne!« je zapisal takratni župnik Alojz Bek, ustanovitelj župnijske Karitas. Začeli so se zbirati prvi sodelavci.  Ena od prvih odmevnih akcij je bila zbiranje pomoči za Šibenik, kamor je tovornjak s priklopnikom odpeljal oblačila in hrano. Zametki organizirane karitativne dejavnosti v župniji segajo tako v leto 1991. Zato so  v cerkvi sv. Egidija na Ravnah na Koroškem v soboto, 2.10., pripravili akademijo ob 30-letnici delovanja in zahvalno sveto mašo. Zbrane je pozdravil domači župnik Edvard Vajda, predsednik nadškofijske Karitas Maribor, Branko Maček, g. župan dr. Tomaž Rožen, in nadškof, monsinjor Alojzij Cvikl.
            V slavnostni akademiji so prikazali 30-letno delovanje, ki je bilo res bogato. V Kulturnem programu so sodelovale glasbenice in pevke: Nina Grošelj Bricman, Rozalija Dvoršek, Bojana Vrhovnik, Jerneja Enci in Marija Prikeržnik.
            Zaslužnim sodelavcem je nadškof podelil priznanja za dolgoletno služenje pri Karitas. Med njimi naj izpostavimo voditeljico go. Elo Zadravec, ki je na čelu kar 23 let in njeno desno roko go. Jožico Rupreht, ki je sodelavka od samega začetka.

Poročilo v Večeru

SVETOPISEMSKI MARATON 2021

    Od 23. do 29. januarja je spet potekalo vseslovensko nepretrgano branje Svetega pisma. Zaradi trenutne situacije in ukrepov je bilo po spletu.
    Naslov letošnjega svetopisemskega maratona Med vami bom hodil (3 Mz 26,12) je v ožjem smislu obljuba, ki jo je Bog dal Izraelu, da bo »On njihov Bog in oni njegovo ljudstvo«.
    Tudi v naši župniji smo že osmič pripravil mini maraton v soboto, 23. januarja, in smo prebirali Izaijevo knjigo. Brali so člani biblične skupine in bralci beril, razvrstilo se nas je 14.     Brali smo v živo v cerkvi. Po župnikovem blagoslovu smo v štirih urah prebrali 49 poglavij. Pri izvedbi smo morali upoštevati vse ukrepe, zato bralci nismo imeli poslušalcev. Mogoče pa so nekateri ob tem času brali Sveto pismo doma.
    Zakaj beremo Sveto pismo? Papež Frančišek je zapisal: »Brez Gospoda, ki nas uvaja, ni mogoče doumeti Svetega pisma. Prav tako pa ostane brez Svetega pisma tudi poslanstvo Jezusa in njegove Cerkve v tem svetu nedoumljivo.«
    Mogoče je prav, da se vsak kristjan vpraša, kakšno mesto ima v mojem Življenju prebiranje Božje besede in kako še posebej v teh izrednih razmerah prepoznavam moč našega Boga. Beseda ni le črka na papirju, ampak je to On, ki nas vodi skozi življenje.

                                                                                                                                                                                                    Slavica Pristavnik

Otroci so spremljali junaka Petra Klepca, kako je iz šibkega in revnega zrasel v močnega in bogatega z vero v srcu.
Na poti mu je priskoči na pomoč Bog, ki mu da nadnaravno moč.
Od Petra Klepca so se učili, da lahko vsak od Boga prejme moč: moč odpuščanja, moč spoznanja, moč prošnje, moč ljubezni, moč, da pomagamo.
Oratorij je potekal skupaj za vse tri župnije, udeležilo se ga je 35 otrok, za katere je skrbelo 10 animatorjev.
V času oratorija so se otroci odpravili na misijon po ravenskih ulicah, kjer so predstavili himno oratorija in druge pesmi.
Poleg delavnic so se razveseli vodnih in kmečkih igre.
Bilo je lepo. Zahvaljujemo se vsem donatorjem za hrano in kakršno koli drugo pomoč.

katehistinja Marija

Galerija slik - klikni

Župnije Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna

Župnije Ravne na Koroškem,
ŽupnijaKotlje
Župnija Strojna
Stara ulica 14
2390 Ravne na Koroškem
tel.  02 620 26 70
Za informacije glede spletne strani nas kontaktirajte na zu.ravne@rkc.si

Lokacija

Kontakt

Tel.: 02 620 26 70
E-mail: zu.ravne@rkc.si
Ravne ne Koroškem - TRR: 0247 0025 3755 810
Kotlje - TRR: 0247 0008 9427 528
Strojna - TRR: 0247 0025 3956 697

V nujnih primerih pokličite na mobilni telefon!

  • Edvard Vajda, župnik,
    GSM: 041 388 268

Župnijska pisarna na Ravnah

odprta:

  • v ponedeljek in torek od 9.00 do 11.00
  • vsak dan po sv. maši

/sv. maše so ob 19.00, v sredo ob 7.30; v mesecu maju ob 18.30; v zimskem času ob 18.00/

Župnija Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna © 2020 | Spletna agencija Si-TEAM