Skupine

Sveti Nikolaj (Miklavž)

škof v Miri

/na desni strani v glavnem oltarju/

Ime: Miklavž izhaja iz lat. Nicolaus, ta pa iz gr. Nikolaos. V grščini je to zloženka iz dveh besed: nike »zmaga v boju« in laos »narod, ljudstvo«; njegovo ime torej pomeni »zmaga ljudstva«.

Skorajda nemogoče je v življenjepisu na kratko zajeti bogato izročilo, ki govori o enem najbolj priljubljenih svetnikov vseh časov. Okoli svetega Miklavža, dobrotnika otrok, ki ga vsako leto ob njegovem godu težko pričakujejo pa si od njega obetajo vsaj simboličen dar tudi odrasli, se je spletlo veliko število legend. Vse po vrsti govorijo o njegovi dobroti, skrbi za reveže in pravičnost; na njegovo priprošnjo so se še za življenja zgodili mnogi čudeži. Zgodovinska dejstva pa so zato veliko bolj skopa. Še kot mlad moški je okoli leta 300 postal škof v Miri v Likiji, v današnjem Demru v turškem okrožju Antaliji. Kmalu po njegovem nastopu so se tam začela preganjanja kristjanov pod cesarjem Galerijem Valerijem Maksiminom. Okoli leta 310 so prijeli in hudo mučili tudi Nikolaja. V ječi je veliko pretrpel, tako da je prejel naziv spoznavalec. V Miro se je vrnil šele, ko je cesar Konstantin dal kristjanom svobodo in priznal krščanstvo za državno vero. Leta 325 je nastopil na znamenitem koncilu v Nikeji, kjer je z drugimi škofi obsodil Arijeve zmote. Ohranjena so poročila s tega zborovanja, ki nosijo njegov podpis. Umrl je v visoki starosti. Njegove relikvije so kasneje prenesli (ukradli) v Bari, kjer jih še danes častijo z velikimi slovesnostmi.

Rodil se je okoli leta 280/286 v Patrasu v Grčiji,
umrl pa 6. decembra okoli leta 345/351 v Miri, Turčija.

Družina: Oče Evfemij in mati Ana, bogata, zelo pobožna in velika dobrotnika revežev, nista mogla imeti otrok, a sta v starosti, prav zaradi svoje dobrote po božji obljubi dobila sina Nikolaja.

Zavetnik: Rusije, ministrantov, otrok, devic, romarjev, popotnikov, advokatov, sodnikov, notarjev, trgovcev, lekarnarjev, gostilničarjev; trgovcev z vinom, z žitom in parfumi; ladjarjev, mornarjev, splavarjev, mlinarjev, pekov, mesarjev, pivovarnarjev, žganjarjev, kmetov, tkalcev, kamnosekov, delavcev v kamnolomih, sodarjev, izdelovalcev gumbov, svečarjev, gasilcev, ujetnikov; za srečen zakon, proti vodnim nevarnostim in stiskam na morju ...

Upodobitve: Upodabljajo ga kot starejšega škofa z brado, plešastega, največkrat ima kot atribut tri zlate krogle na knjigi. 

Čudeži in legende: Najbolj znana je legenda o tem, kako je obdaroval tri dekleta in jih rešil sramote; na daljavo je rešil po nedolžnem obsojene krvnikovega meča, rešil mornarje nevarnosti na morju, ugrabljenega mladeniča pripeljal nazaj v očetovo hišo, obudil tri umorjene mladeniče, ob hudi lakoti srečno pripeljal ladjo z žitom v Miro; Židu povrne njegov dolg in ga spreobrne …

Goduje: 6. decembra

Pregovor: Če je na Miklavževo mrzlo, pravijo, da bo huda zima.

Župnije Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna

Župnije Ravne na Koroškem,
ŽupnijaKotlje
Župnija Strojna
Stara ulica 14
2390 Ravne na Koroškem
tel.  02 620 26 70
Za informacije glede spletne strani nas kontaktirajte na zu.ravne@rkc.si

Kontakt

Tel.: 02 620 26 70
E-mail: zu.ravne@rkc.si
Ravne ne Koroškem - TRR: 0247 0025 3755 810
Kotlje - TRR: 0247 0008 9427 528
Strojna - TRR: 0247 0025 3956 697

V nujnih primerih pokličite na mobilni telefon!

  • Edvard Vajda, župnik,
    GSM: 041 388 268

Župnijska pisarna na Ravnah

odprta:

  • v ponedeljek in torek od 9.00 do 11.00
  • vsak dan po sv. maši

/sv. maše so ob 19.00, v sredo ob 7.30; v mesecu maju ob 18.30; v zimskem času ob 18.00/

Župnija Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna © 2020 | Spletna agencija Si-TEAM